Návštěva Gastronu

Publikováno: 3.7.2019 Autor(ka): Radka Volštátová | Sdílet:

Návštěva Gastronu

Ve čtvrtek 13. 6. 2019 čtyři zástupci školního parlamentu naší školy navštívili našeho dodavatele obědů – firmu Gastron na ZŠ Ještědská. Cílem projektu bylo ukázat dětem, jak jídlo pro ně vzniká a vytvořit prostor pro komunikaci mezi dodavatelem obědů a dětmi.

Již v šest hodin ráno jsme zavítali do vývařovny ZŠ Ještědská, kde na nás čekali paní a pan Vaníčkovi (majitelé firmy) a paní Halaburková (vedoucí provozu). Po přivítání jsme si oblékli ochranný oděv a naše exkurze mohla začít. Začali jsme provozem, kde již zaměstnanci v plném proudu připravovali první várku jídel. Další zastávka byla v suterénu, tady se nachází chladící boxy a sklady s čerstvou zeleninou a suchými surovinami. Dnes je k obědu bramborová kaše. Brambory se nasypou do přístroje, který rotací brambory zbaví slupky a nakonec se ručně dočistí. Teď už víme, jaké potraviny se dají spolu skladovat, a které ne, a že bramborová kaše se opravdu dělá z brambor a do polévek se dává čerstvá zelenina a poctivý vývar. Po té následovala beseda, kde jsme si na vedení firmy připravili několik otázek. Vše nám bylo srozumitelně vysvětleno a zodpovězeno. Další zastávka byla ve vývařovně na Bojišti, kde probíhá krom vaření jídel i výroba těstovin. Byli jsme za to moc rádi, právě vyráběli kolínka k zítřejší omáčce. Byli jsme mile překvapeni, že vyrobené těstoviny putují i do takových prestižních restaurací jako např. Potrefená Husa, Budvarka, KNL …. . A jako třešnička na dortu byla ochutnávka obalované tilápie, byla luxusní.

Myslíme si, že největší problém je čas, který uběhne od uvaření pokrmu k samotnému výdeji, někdy jsou to i 4 hodiny. Jenomže jinak to udělat nelze.

Závěrem bychom chtěli poděkovat paní Vaníčkové a panu Vaníčkovi za to, že nám umožnili nahlédnout do jejich každodenní práce. Náš postoj ke školnímu stravování se výrazně změnil.

Za školní parlament ZŠ Liberec, Křížanská 80, Martinek Lukáš, Velová Viky, Marková Hana, Ženíšek Ondřej